Lopeta stressaaminen - Yksi seikka tekee joulun

Lopeta stressaaminen – Yksi seikka tekee joulun


18.12.2018 09:12

Mikä tekee joulusta niin erityisen? Suomalaiseen mielenmaisemaan sopii kehnosti Yhdysvalloista tuttu muovisten pukkien, moniväristen jouluvalojen ja kaikenlaisten härpäkkeiden vilinä. Ainakin allekirjoittaneelle joulussa on aina ollut kaikkein tärkeintä se tietty fiilis, joka liittyy kyseiseen juhlaan.

Kiireinen maailma hiljenee vain hetkeksi joulun äärelle. Osa ihmisistä, varsinkaan ne joilla on omia lapsia, eivät välttämättä koe joulua minkäänlaisena hengähdyshetkenä talven pimeimpänä hetkenä. Päinvastoin, on paljon mistä stressata ja huolehtia. Lahjat pitäisi hankkia, koti siivota ja jouluruuat tehdä. Kaiken lisäksi isovanhemmat ovat tulossa käymään, eikä heillä ole koskaan mitään hyvää sanottavaa. Kinkku on liian pieni kaikille ja se pinkki kermavaahto rosollin päälle on jäänyt tekemättä.

Suosittelen ihan kokemusmielessä: mene käymään aaton aattona mihin tahansa kauppakeskukseen. Voi pojat. Ihmiset on vallannut joukkohysteria ja osa viime hetken shoppailijoista on melkein paniikin vallassa. Kaikkien pinna on kireällä, edes henkilökuntaa ei kiinnostaisi olla töissä joulun pyhinä (tietenkin ajatus tuntuvasta korvauksesta tuo hiukan lämpöä).

Tästä kaikesta syntyy helposti tunne suorittamisesta. Lapsuuden lämpöiset joulut ovat asettaneet kotitontun korvien väliin ajatuksen siitä millainen kokemus joulun kuuluisi olla. Näitä muistojen kultaamia hetkiä ei kuitenkaan koskaan voi uudelleen tavoittaa. Tämän takia mikään ei tunnu tarpeeksi hyvältä tai riittävältä. Vaikka todellisuudessa yhdessä oleminen usein riittäisi enemmän kuin tarpeeksi.

 

banneri

 

Joulu tarkoittaa turvallisuuden tunnetta

Oma koti muuttuu joulun aikana. Arkisesta talosta tulee usein pikkuhiljaa lämmön ja kynttilöiden täyttämä maailma, paikka johon lapset palaavat aina aikuisuuden muistoissaan. Oma tärkein joulumuistoni ei koske joulupukkia tai notkuvaa jouluista ruokapöytää. Se koskee sitä aaton vastaista yötä, kun hiivin hakemaan keittiöstä pipareita mussutettavaksi peiton alla. Siellä, turvassa kaikelta, lueskelin sarjakuvia katosta roikkuneen joulutähden alla. Tuo pieni hetki täyttää minut vieläkin lämmöllä.

Siinä on mielestäni koko joulun juju. Minulle joulu on aina tarkoittanut turvallisuutta kaiken pimeyden keskellä. Siinä missä uusivuosi, juhannus tai muut vuoden kohokohdat ovat ystävien kesken juhlittavia tapahtumia, on joulu parhaimmillaan perheen kesken. Ja joulu on myös ehdottomasti lasten juhla. Tämän takia joulun kuuluisi olla rauhallinen tapahtuma.

Sitten kun itselleni siunaantuu jälkikasvua, haluan tarjota heille samanlaisen kokemuksen joulusta, kuin jonka olen itse päässyt kokemaan. En kuitenkaan stressaa tällä tavoitteella. Tiedän että se on muistojen kultaama, enkä itse voi enää koskaan kokea noita hetkiä. Voin kuitenkin välittää tuon kokemuksen eteenpäin.

Elitpä sitten yksin, kaksin tai vaikka kuinka ison sakin kanssa, tarjota itsellesi ja muille turvallinen joulu. Stressataan sitten mieluummin niiden uudenvuoden lupausten kanssa!

Hyvää Joulua!