19FacebookInstagramBlogi

Digitalisaatio luo turvaa ja joustavuutta maailmaan


19.10.2018 03:10

Maailma digitalisoituu, siitä ei ole epäilystäkään. Hyvä esimerkki tästä murroksesta on rahan käyttäminen. Enää harvoin kukaan kantaa käteistä mukanaan. Pankkikortilla maksaminen on entistä helpompaa lähilukulaitteiden ansiosta ja jopa omalla puhelimella pystyy ostamaan bussilipun nappia painamalla. Tilanne on edennyt siihen pisteeseen, että olen nähnyt katutaiteilijan keräävän lahjoituksia mobiilimaksupäätteen kanssa.

 

Digitaalinen maailma tarjoaa joustavia vaihtoehtoja

Muutoksen syynä on mekaanisen maailman kömpelyys. Digitaaliset vaihtoehdot ovat usein joustavia ja niitä pystytään jalostamaan jälkeenpäin. Mekaaninen rannekello on erinomainen kertomaan mitä kello on, mutta siihen sen kyvyt jäävät. Älykello kertoo puolestaan käyttäjälleen hänen sykkeensä, sijainnin, kuunneltavan kappaleen ja tietenkin sen mitä kello on.

Mekaanisen ja digitaalisen maailman vastakkainasettelu ei ole kuitenkaan hedelmällinen lähtökohta, sillä molemmilla on selkeästi erilaiset tehtävät. Digitaalinen maailma on tästä huolimatta väistämättä helpottanut ihmisten arkea ja poistanut monia arjen ongelmia.

 

Onko digitalisaatio turvallinen suunta kehitykselle?

Olen usein kuullut miten ihmiset ovat suhtautuneet epäillen digitaalisiin ratkaisuihin. Palataanpa miettimään jälleen pankkikorttia. Vaikka pitkäkyntiset toki ovat yrittäneet tehdä monenlaisia metkuja saadakseen kortin tiedot itselleen, on silti paljon turvallisempaa kantaa mukanaan muovista läpyskää, kuin puhdasta valuuttaa. Maahan tippunut kortti on kuoletettu muutamassa minuutissa. Jos puolestaan sadan euron setelin tipauttaa jalkakäytävälle, on raha usein menetetty lopullisesti.

Tämä ei toki tarkoita sitä, että kaikesta fyysisestä rahasta pitäisi hankkiutua eroon. Päinvastoin pieni summa käteistä povarissa tai lompakossa voi helpottaa arkea useissa tilanteissa. Koko omaisuuttaan ei kuitenkaan kannata pistää merirosvokirstuun ja takapihalle piiloon.

Digitalisaatio on tehnyt maailmasta monella tapaa turvallisemman paikan. Verkon välityksellä siirtyvä tieto mahdollistaa nopean kommunikaation, ei vain ihmisten, vaan myös laitteiden välillä. Usein suurimman riskin muodostaa käyttäjän oma hajamielisyys, vaikka puhelimen turva-asetukset olisivat tapissa, voi itse puhelin unohtua kahvilan pöytään. Terävä mieli onkin tavallaan paras palomuuri.

 

Älylukko tarjoaa käyttäjälleen vaihtoehtoja

Suljettu lukko pysyy kiinni siihen asti, kun se jälleen avaimella avataan. Avain on perinteisesti fyysinen esine, joten jos se on sattunut hukkumaan jonnekin ei sisälle ole asiaa. Perinteisen lukon kanssa ei aiheesta pysty neuvottelemaan, suljettu ovi pysyy lukittuna. Tämä voi johtaa oikeassa elämässä ikäviin ja joskus jopa vaarallisiin tilanteisiin.

Suomen talvet ovat pitkiä ja kylmiä. Tämän takia se, ettei sisälle pääse, muodostuu hyvin nopeasti tukalaksi ongelmaksi. Tilanne on erittäin paha silloin, kun asutaan kaukana lähimmästä keskuksesta.

Tässä esimerkki: Olet mökillä käymässä ja olette lasten kanssa leikkineet ulkona lumileikkejä. Kun ilta pimenee ja sisään pitäisi päästä, ei sinulla eikä puolisollasi, ole avaimia taskussa. Auton avaimetkin ovat jääneet nipussa sisälle. Hätä kasvaa ja lopulta on pakko rikkoa mökin ikkuna, jotta perhe pääsee sisälle lämmittelemään.

Tämän takia älylukko on joustavampi ratkaisu. Mobiili-avaimia on mahdollista jakaa oma kappale jokaiselle perheenjäsenelle ja hätätapauksessa voi tutuille lähettää avaimen suoraan puhelimeen. Fyysinen avain on joko mukana tai ei, mutta digitaalinen avain on aina lähellä.

Digitaaliset ratkaisut ovat tulleet jäädäkseen, mutta se ei tarkoita luopumista mekaanisen maailman vaihtoehdoista. Älykello voi pystyä saavutuksiin laajemmalla skaalalla kuin sen perinteinen sisar, mutta molemmille on paikkansa tässä maailmassa.

Mutta joskus pankkikortti tekee elämästä yksinkertaisesti helpompaa kuin kolikot taskun pohjalla.