Älylukko lisää turvallisuutta ja voi jopa käräyttää varkaita


07.11.2018 02:11

Ylen Mari Kahila kirjoitti tässä taannoin artikkelin, jossa hän haastatteli entistä ammattirikollista. Nimellä Sami esiintyvä murtomies kertoi jutussa kuinka helppoa oli päästä luvatta sisään rakennukseen. Ripeästi toimiva rikollinen sai homman hoidetuksi nopeasti ja Sami kertoi, ettei hän ollut jäänyt kiinni kuin muutamasta keikasta.

Samin toiminta oli vuosien ajan suunniteltua ja hyvin harkittua. Hän valitsi kohteekseen pieniä yrityksiä keskustan ulkopuolelta. Jos hälytys pärähti soimaan, ei murtautuja ollut moksiskaan, hän ainoastaan pisti korvalappustereoiden volyymiä kovemmalle. Ettei hälytys siis häiritsisi työskentelyä. Ammattivarasta ei perinteinen lukko hidastanut, saati estänyt. Sami tiesi myös sen, etteivät hälytysjärjestelmät ole yleensä yhdistettynä mihinkään.

Kuten Samin kertomuksesta käy ilmi, ammattitaitoinen rikollinen pääsee sisään mihin tahansa rakennukseen. Mutta miten on älylukon laita? Lisääkö laite kiinteistön tai taloyhtiön turvallisuutta? Älylukkojen kohdalla eniten ennakkoluuloja herättää tietoturva. Miten turvallista on pitää avaimia kännykässä?

 

Älylukot ovat käräyttäneet rikollisia

Ilta-Sanomien Maarit Rasi teki selvityksen, jossa tutkittiin älylukkojen haittoja ja hyötyjä. Jutussa keskityttiin lähinnä HOAS:in omistamiin asuntoihin, joiden oviin oli asennettu älylukot. Kyseiset elektromekaaniset lukot vaativat fyysisen avaimen käyttämistä.

Kaiken kaikkiaan älylukot olivat lisänneet turvallisuutta. Vaikka avaimia meni hukkaan ei siitä tarvinnut murehtia, sillä kadonneen avaimen pystyi poistamaan helposti järjestelmästä. Tämä toi turvallisuutta, sillä asunnon avainta ei yksinkertaisesti voinut olla kenelläkään muulla kuin asunnon omistajalla. Mahdollisuus avainten kuolettamiseen tarkoitti sitä, ettei uudelleensarjoituksille ollut tarvetta.

Älylukot olivat tuoneet HOAS:ille turvallisuutta myös siinä mielessä, että järjestelmä kertoi kuka, missä ja milloin oli avainta käyttänyt. Jutun mukaan jo yksi pyörävaras oli saatu kiinni älylukon avulla. Tapahtuneen rikoksen jälkeen järjestelmästä tarkastettiin kuka oli käyttänyt avaintaan pyörävaraston oveen yön aikana.

Elektromekaaniset lukot olivat helpottaneet uusien asukkaiden elämää, sillä asuntoon muuttavalle oli pystytty antamaan avain jo ennakkoon. Vasta muuttopäivänä avain oli varsinaisesti aktivoitu järjestelmään, minkä jälkeen se oli käyttökelpoinen. Avaimet olivat lisäksi sujuvoittaneet remontteja. Ne oli voitu ohjelmoida niin, että kullekin remonttimiehelle räätälöitiin avain, jonka avulla hän pääsi ainoastaan niihin tiloihin joissa remontti tapahtui.  

 

Älylukon tietoturva

Toisin kuin elektromekaaniset lukot eivät Oviku Neron kaltaiset älylukot vaadi fyysisen avaimen käyttöä laisinkaan. Sen sijaan käyttäjä hyödyntää älylaitteesta löytyvää mobiili-avainta oven aukaisemiseen.

Mobiili-avain muistuttaa pitkälti elektromekaanisen lukon avainta käytön puolesta. Suurin ero on siinä, että fyysisen avaimen puute mahdollistaa avainten välittömän jakamisen. Remonttimiehen ei tarvitse hakea avainta taloyhtiön toimistolta, vaan asukas pystyy suoraan lähettämään tälle mobiili-avaimen. Samalla kiinteistön omistaja pystyy määrittelemään miten kauan avain on käytössä. Jos avain kaikesta huolimatta joutuu vääriin käsiin, voi sen kuolettaa välittömästi. Koska mobiili-avain ei ole fyysinen esine, ei uutta avainta tarvitse ostaa, eikä lukkoa uudelleensarjoittaa.

Tietoturvan puolesta mobiili-avain on yhtä turvallinen ratkaisu, kuin esimerkiksi mobiili-pankin käyttäminen puhelimesta käsin. Muistan itsekin miettineeni aikoinaan miten muka uskallan kirjautua pankkiin puhelimen kautta. Nykyään en edes mieti tällaista, sillä verkkopankkia tulee käytettyä lähes päivittäin.

Nero-älylukossa käyttäjän laitteen tunnistus perustuu mac-osoitteeseen ja Oviku tekee tällä hetkellä yhteistyöstä F-Securen kanssa. Tarkoituksena on saada F-securen sertifikaatti, jossa todetaan yhtiön varmistaneen laitteen tietoturvan.