2018 – Vuosi jona tekoäly tuli samaan kahvipöytään


30.12.2018 01:12

Jälleen kerran vuosi on vaihtumassa seuraavaan. Ainakin allekirjoittaneen kohdalla tuntuu, että vuodet ovat kuluneet yhä nopeammin ja nopeammin. Tämän takia on hyvä hengähtää hetki ja pohtia mitä kaikkea menneenä vuotena on tapahtunut.

Vuoden 2018 aikana moni asia muuttui itsestäänselvyydeksi. Muistan ihmetelleeni vielä pari vuotta sitten, kun näin ensimmäisen kerran puhelimen, jonka näyttö peitti lähes koko etupaneelin. Nyt tuollaiset luurit ovat arkipäivää ja esimerkiksi langattomat kuulokkeet eivät herätä enää samanlaista hämmästelyä kuin vielä taannoin. Vuoden 2018 aikana myös moneen kotiin on pikkuhiljaa ilmestynyt kaikenlaisia laitteita, jotka ovat muokanneet ihmisten arkea.

 

Tekoäly on tullut samaan kahvipöytään

2018 oli se vuosi, kun tekoäly muutti monen kotiin.Vielä muutama vuosi sitten olisi tuntunut hassulta edes ajatella juttelevansa kotona tekoälyn kanssa. Kuitenkin kuluneen vuoden aikana monen kodin keskipisteeksi on muodostunut tekoälyinen kaiutin, joka pystyy ohjaamaan muita talon laitteita pelkkien äänikomentojen avulla. Se pystyy myös etsimään tietoa ja tekemään monenmoisia askareita yksinkertaisilla komennoilla.

Äänikomentoihin perustuva laite on helppo siinä suhteessa, ettei se vaadi näytön naputtelua tai liikkumista. Käyttäjän tarvii ainoastaan huikata laitteelle komento. TechCrunhin mukaan yli 47 miljoonaa amerikkalaista aikuista elää taloudessa, jossa on käytössä älykaiutin. Kuitenkaan Suomeen asti tämä trendi ei ole vielä todenteolla ennättänyt. Saattaa olla, että villitys saapuu myös tänne pohjolan perukoille vuoden 2019 aikana.

Tällainen kehitys liittyy selkeästi kotien muuttumiseen kohti älykoteja. IoT, eli internet of things on tullut yhä suuremmaksi ja yleisemmäksi osaksi ihmisten koteja. IoT tarkoittaa laitteiden välillä tapahtuvaa tiedonsiirtoa verkon välityksellä. Uusi ja yhä älykkäämpi teknologia on jo nyt muuttanut sitä tapaa miten toimimme laitteiden kanssa.

Hyvä esimerkki tästä on television katseleminen. TV:n ääreen istahtava voi helposti yhdistää oman puhelimensa tai muun älylaitteen ruutuun. Näin tiedonsiirtoa tapahtuu puhelimen ja television välillä, eikä muita kaukosäätimiä tarvita ja sohvalla köllöttelijä saa valita vapaasti mitä hän haluaa katsella.

banneri

Ensimmäiset askeleet kohti älykaupunkeja Kanadassa

Siirtyminen älykodeista älykaupunkeihin on vuoden 2018 jälkeen askeleen lähempänä, sillä Torontossa on aloitettu kokonaisen älylähiön suunnittelu. Quayside on tuleva asuinalue, jonne on suunniteltu toteutettavan koko alueen laajuinen älyhanke.

Lähiöön on suunniteltu asennettavan sensoreita, jotka keräävät tietoa esimerkiksi ilmanlaadusta ja metelistä. Näiden tietojen avulla alueen resurssit voidaan ohjata äärimmäisen tehokkaalla tavalla. Myös kaikki paikalliset kulkuneuvot on suunniteltu yhteiskäyttöisiksi ja itseohjautuviksi. Näin ison hankkeen toteuttaminen ei ole kuitenkaan helppoa ja se on herättänyt myös huolta, sensorit kun keräävät tietoa myös kaupunkilaisista itsestään.

Vuosi 2019

Ennustan, että ensi vuonna kodit alkavat älyllistymään kiihtyvällä nopeudella. Tämä tarkoittaa, että kotimaiset markkinat avautuvat myös monenlaisille uusille innovaatioille. Aikaisemmin koteihin on saapunut ainoastaan elektronisia laitteita, jotka ovat tehneet toimensa vain ihmisen avustuksella. Tulevaisuudessa käyttäjä pystyy itse määrittelemään älylaitteen kautta miten ja milloin laitteet toimivat.

Älylaitteiden lisäksi tietoturvaan liittyvät kysymykset tulevat nousemaan yhdeksi tärkeäksi keskustelun aiheeksi ensi vuonna. Kehitys tapahtuu niin hurjaa vauhtia, että ihmisten on totuttava ajatukseen muuttuvasta kodista. Kyse ei ehkä niinkään ole siitä uskaltavatko ihmiset käyttää verkkopankkia puhelimestaan, vaan siitä, että hän itse saa totutella ajatukseen.

 

Lähteet: MIT Technology Review